ארגונים רבים במשק הישראלי מתפעלים מחסנים ומרכזים לוגיסטיים בגדלים שונים ולמטרות מגוונות, אך תפעול המחסנים עלול לגרום ללא מעט סיכונים לעובדים, לציוד, לתכולה ולסביבה. לכן, יש להקפיד על כללי הבטיחות ולהטמיע אמצעי בטיחות קפדניים על מנת לשמור על חיי ובריאות העובדים, להגן על הרכוש, להימנע מנזקים לסחורה וכדי לשמור על הסביבה בה אנו חיים.
המחסן כאתר עבודה עתיר סיכונים
כיום מקובל לראות במחסן או במרכז לוגיסטי כאתר עבודה לכל דבר ועניין. כל עבודה במחסנים כרוכה בסיכונים לעובדים ולמבקרים, לסחורה, לציוד ולתשתיות, ויש להתייחס גם לסיכונים לסביבה. יש מגוון רחב של סיכונים, בהם סיכונים אפשריים כגון: תאונה עם מלגזה, נפילות מגובה, פגיעה ופציעות עקב חפצים נופלים, שריפה, הצפה, התחשמלות, מחלות קשות בגלל תנאי העבודה, אחסנה לקויה וכדומה.
ניהול הבטיחות במחסן של העסק מחייב אתכם להכיר את חוקי ותקנות הבטיחות בעבודה. עליכם להקים מערך בטיחות לעבודה נכונה ובטוחה במחסן שלכם, לתכנן תשתיות ואמצעים לשמירה על בטיחות העובדים והציוד, ויש להכין תוכנית מפורטת הכוללת נהלי בטיחות לעבודה במחסן לאחר מיפוי הסיכונים.
פיקוח על העבודה במחסן
תקנות ארגון הפיקוח על העבודה (מסירת מידע והדרכת עובדים), התשנט"ט-1999, נועדו להסדיר את נושא מסירת המידע והדרכת העובדים בכל ארגון, לרבות עסקים המחזיקים ומתפעלים מחסנים לוגיסטיים. המעסיק חייב למסור לעובד תמצית בכתב הכוללת מידע בדבר הסיכונים בעבודה במחסן, ומעבר לכך יש ליזום הדרכות לעובדי המחסן ולרענן את הכללים ונהלי הבטיחות בעבודה.
כמו כן, עליכם כמעסיקים לדאוג למיפוי הסיכונים האפשריים בעבודה במחסן, לרכוש ציוד ואמצעי בטיחות באיכות גבוהה ובהתאמה לתקנים המחייבים, למשל נעלי עבודה, בגדים המיועדים לעבודה במחסן ומתאימים לצורת העבודה ולסיכונים הקיימים, אמצעים לגילוי ולכיבוי אש, ציוד הרמה העומד בתקנים, ציוד לשינוע סחורה ומטענים כמו עגלות משא כדי לשמור על בריאות העובדים וכיוצא בזה.
סיכונים בעבודה במחסן
- סכנת התחשמלות – יש לא מעט סיכוני חשמל בעבודה במחסן, לרבות קצר חשמלי העלול לגרום לשריפה, אחסון חומרים דליקים קרוב מדי לגופי תאורה חמים, אי תקינות של אמצעי הארקה, כבלים גלויים, עומס יתר על מערכת החשמל במחסן וכדומה.
- נפילות – מדי שנה מתרחשות תאונות עבודה רבות במחסנים בגלל נפילות מגובה ומעידות. לכן חשוב לדאוג לאמצעי בטיחות כמו בגדי עבודה ונעליים איכותיות, סילוק מכשולים מהרצפה, שימוש תקני ובטיחותי באמצעי הרמה ושינוע סחורה במחסן ועוד.
- מלגזות – תאונות רבות נגרמות במחסנים בגלל נהיגה פרועה, תקלות מכניות, דריסה, מעברים לא פנויים, אי הקפדה על כללי הבטיחות וכדומה.
- סיכוני אש – בכל מחסן יש סכנת אש ויש לתכנן דרכי מילוט, להנחות את העובדים כיצד לפעול באירועי אש במחסן, לאחסן ציוד בטיחות לאירועי אש ולשמור עליו, ולדאוג לפתרונות אחסון בהתאם לתקנות למוצרים דליקים ולחומרים מסוכנים.
- ציוד פגום – תאונות רבות יכולות להימנע אם מקפידים על ציוד תקין ואיכותי, לכן עליכם ליזום בדיקות תקופתיות לאיתור תקלות וכשלים בציוד ולתקן את הבעיות.